Tjursbo

Karakteristik

Klippan består av granit av hög kvalitet. Ett av Smålands brantaste berg med många överhängande leder av hög klass. Klippan är över 20 m hög och det finns potential till nya leder.Undre delen är oftast klätterbar även om det regnar men det kan vara fuktigt. Klippan har 10 stjärnleder som särskilt rekommenderas. Se stjärnmarkering .

TJursbo_nya (kopia)>Ladda ned PDF

Vägbeskrivning

Klippan ligger vid Tjursbosjön ca 7 km öster om Ankarsrum och 22 km söder om Västervik. Från E22 svänger du västerut på väg 33 mot Vimmerby. Efter TV-masten som ligger på vänster sida svänger du av vänster och söderut mot Ankarsrum vid skylt Gustavsberg. Efter ca 4 km svänger du av åt vänster vid skylt Jungrfrugöl och ett litet hus på vänster hand.
Kör sedan 3 km på grusvägen och stanna till vänster på en höjd där det finns en p-plats på vänster sida. Fortsätter du nerför backen kommer du till ett hus vid Tjursbosjön. Det är snittslat från p-platsen till klippan. Följ stigen en km som går mot nordost. Håll åt vänster då du är på toppen av berget. Du kommer först till Introväggen.

Koordinater

Till parkering: 16°26’37”O, 57°54’12”N

Övernattning

Stugor kan ni hyra på Tofvehults café och konferens tel 0490-26351 www.tofvehult.se och på Live in Nature på Kallersnäs gård 0768-513090 www.liveinnature.se Campingplats finns på Lysingsbadet i Västervik tel 0490-258000 www. lysingsbadet.se

Affär

Närmaste livsmedelsaffär är ICA i Ankarsrum och dit är det 4 km. Närmaste bensinstation finns i Västervik.

Klättercenter

Mötesplatsen för klättrare är på centret i Västervik, Repslagargatan 5, vid gamla vattentornet. Där kan man koppla upp sig gratis på trådlöst internet, eller låna en datPor. En plats att mötas på, utbyta erfarenheter, läsa klättertidningar, se klätterfilmer och även få aktuell information om klättringen och andra aktiviteter i kommunen. En plats där man kan klättra inomhus och lära känna andra klättrare. Ring 0490-37466 för mer information.