Rådsklippan

Karakteristik

En mycket fin sportklätterklippa med högklassiga leder för alla klättrare. Rådsklippan har blivit vårt nya kursberg där vi utbildar våra nya klättrare. Klippan är en utmaning för de som klättrar i de övre graderna, och de som önskar långa (28 m) lättare leder. Berget består av fast rödaktig granit. Klättringen är allround av typen lodrätt, sva, överhängande och som högst 28 m. Sly och flera träd är borta och sol, ljus och luft kan nå fram till berget. Mellanväggen har åter öppnats med flera leder i det lättare registret och långa leder (28 m). Gå motionspåret österut. Ingmar Pettersons överhängade vägg som tidigare kallades boulderväggen är nyekiperad och rensad. Den är döpt efter Ingmar som gjorde mycket för att utveckla klättringen i Västervik. Det fina med väggen är att den oftast är torr efter regnskurar. Klätterleden “Dansa med myggor” som har graden 7a har blivit västerviksklättrarnas riktmärke då det gäller gradering. All gradering i de övre graderna utgår från den. Jim Wasmuth gjorde den första on-sight bestigningen samma år som den sattes upp. Klätterpionjären Johan Luhr satte tidigt upp de första 8a lederna vilket höjde standarden bland hemmaklättrarna. Klippan har sydvästläge med sol efter kl.11.00 på sommaren. Klippan har 11 leder som särskilt rekommenderas. Se stjärnmarkering *

Ladda ned pdf

 

Vägbeskrivning

Klippan ligger ca 44 km nordväst om Västervik. Från Västervik kör E22 mot Gamleby och sedan mot Överum. Till parkering 1: Innan Överum passerar du en kyrkogård som ligger på höger sida, på vänster sida ligger en göl. Sväng direkt vänster ner för en backe på en grusväg och kör 300 m till en plan där ni parkerar. Klippan ligger på höger sida ca 100 m utefter elljusspåret. Till parkering 2: Passera kyrkogården innan Överum,som ligger på höger hand. Sväng in till vänster på första asfalterade väg och kör uppför backen till krönet där du svänger vänster och direkt höger nerför backen och du har idrottshallen på vänster sida. Parkera på grusplanen till vänster innan gräsplanen. Följ elljuspåret nerför 300 m och du kommer till branta väggen. Klippan ligger ca 70 km från Linköping. Tag väg 35 och åk förbi Åtvidaberg. I Överum svänger du höger efter kiosken du har på vänster sida. Kör uppför backen. Se ovanstående. Det finns också tågförbindelse till Överum från Linköping och Västervik. Det är gångavstånd (900 m) från tågstationen till klippan. Se ovanstående.

Koordinater

Till parkering: 16°18’42”O, 57°59’02”N

Övernattning

Överums vandrarhem ligger 800 m från berget tel 0493-30302 www.overum.nu, Stugor och camping hos Risebo fritid, tel 0493-33046, www.risebofritid.se, KustCamp Gamleby, camping tel 0493-10221, www.campa.se, camping och stugor finns i Västervik på Lysingsbadet tel 0490-258000, www.lysingsbadet.se, stugor har Tofvehults café och konferens tel 0490-26351 www.tofvehult.se och på Live in Nature på Kallersnäs gård tel 0768-513090 www.liveinnature.se.

Affärer

Närmaste livsmedelsaffär Coop ligger i Överum ca 700 m från klippan. Närmaste bensinstationer Preem och Bilia ligger i Gamleby centrum 13 km från berget.

Klättercenter

Mötesplatsen för klättrare är på centret i Västervik, Repslagargatan 5, vid gamla vattentornet. Där kan man koppla upp sig gratis på trådlöst internet, eller låna en dator. En plats att mötas på, utbyta erfarenheter, läsa klättertidningar, se klätterfilmer och även få aktuell information om klättringen och andra aktiviteter i kommunen. En plats där man kan klättra inomhus och lära känna andra klättrare. Ring 0490-37466 för mer information.